Tisztítás és higiénia a koronavírus idején!
2020. 04. 06.

Ápolt, rendszeresen tisztán tartott környezetben a kórokozók átvitelének veszélye jelentősen csökken. A felületek többé nem jelentenek táptalajt a csíráknak, baktériumoknak és vírusoknak. A kórokozók a nehezen hozzáférhető helyeken is alaposan elpusztíthatók.

A Kärcher egy független laboratóriumban bevizsgáltatta gőztisztítóinak hatásfokát a vírusok leküzdésében. Az eredmény: helyes használat mellett a készülékek a keményfelületekről a burokkal rendelkező vírusok*, mint a korona- vagy az influenzavírus, akár 99,999%-át, és a háztartásokban előforduló baktériumok 99,99%-át** eltávolítják. Mivel a fertőtlenítőszerek jelenleg elsősorban a járó- és kórházi betegellátásnak vannak fenntartva, a gőztisztítók értékes hozzájárulást jelenthetnek az általános higiénia megteremtésében – a háztartásokban, valamint a kereskedelmi és ipari használat során is.

*A Kärcher gőztisztítóval a háztartásokban előforduló, sima keményfelületen végzett pontszerű tisztítás, azaz maximális gőznyomáson történő 30 másodperces gőzölés során a burokkal rendelkező vírusok, mint a korona- vagy az influenzavírus (kivéve a hepatitis B vírus), 99,999%-a eltávolítható (PVC-felületet alapul véve; EN 16615:2015-06 módszerhez igazodva); (tesztcsíra: módosított Ankara vakcínia vírus).

**30 cm/másodperc tisztítási sebességgel és maximális gőznyomással végzett tisztítás során a háztartásban előforduló baktériumok 99,99%-a elpusztítható a háztartásokban elforduló, sima keményfelületeken (tesztcsíra: Enterococcus hirae). 99,999% professzionális SG(V) gőztisztítók esetén EN 16615:2015-06 módszerhez igazodva, PVC-padlón, tesztcsíra: Enterococcus hirae ATCC 10541.

 

A laboratóriumi kísérlet

A burokkal rendelkező vírusok, mint a SARS-CoV-2 koronavírus magas hőmérséklettel ártalmatlanná tehetők. Mivel a vírusok nem csírák vagy élő organizmusok, a szakemberek vírusinaktiválásról is beszélnek. A laboratóriumban minősített tesztvírust (módosított Ankara vakcínia vírus) oszlattak el egy keményfelületen a burokkal rendelkező vírusok helyettesítéseként. Ezt a felületet végül megtisztították egy gőztisztító kézi fúvókájával és a hozzá való mikroszálas huzattal. Maximális gőznyomáson és 30 másodperces időtartamú egy helyen végzett tisztításnál a vírusok akár 99,999%-os jelentős csökkentése volt kimutatható.

A Kärcher mind otthoni felhasználásra fejlesztett gőztisztítókat, mind professzionális használatra tervezett készülékeket is bevizsgáltatott. Függetlenül attól, hogy a gőz fűtőkazánban vagy átfolyós melegítőben termelődik, a vírus leküzdésének eredményénél nincs szerepe; mindkét technológia összehasonlítható eredményt mutatott a laboratóriumban. 

 

Honnan ered a koronavírus?

2020. március 11-én a Világegészségügyi Szervezet (WHO) a COVID-19-et világjárvánnyá nyilvánította. A tüdőmegbetegedést a SARS-CoV-2 koronavírus váltja ki. Egy járvánnyal ellentétben a pandémia során a fertőző betegség megjelenése földrajzilag nem behatárolt és az egész világban elterjedhet, mint ahogyan azt jelenleg is figyelemmel kísérhetjük. A koronavírussal történő megfertőződés influenzaszerű tünetekben nyilvánul meg, mint köhögés, láz, nátha, levertség. Előfordulhatnak légzési nehézségek, kaparó érzés a torokban, fejfájás és végtagfájdalmak, émelygés, hasmenés, valamint hidegrázás. A betegség lefolyása egyénenként eltérő és nagyon különböző. A tünetmentes lefolyás éppúgy lehetséges, mint a tüdőelégtelenséggel vagy halállal járó súlyos tüdőgyulladás. A tudósok feltételezik, hogy a SARS-CoV-2 kórokozó a kínai (Hubei tartománybeli) Wuhan város egyik élelmiszerpiacán terjedt át az emberre egy vadállatról. Az azonban, hogy melyik állat hordozta eredendően a vírust, kétséget kizáróan még nem tisztázott. Jelenleg azon feltételezés a legvalószínűbb, miszerint a kórokozót először denevérek adták át más állatoknak, mielőtt átterjedt volna az emberre – vélhetően annak az állatnak az elfogyasztásával, amely átmeneti gazdatestként szolgált a SARS-CoV-2 kórokozónak, és amelyet a piacon kínáltak megvásárlásra.

 

A fertőző betegségeket kiváltó okok

A fertőző megbetegedéseket különböző kórokozók válthatják ki, többek között vírusok, baktériumok vagy gombák..

Vírusok
Baktériumok
Gombák
 

Hogyan terjed a SARS-CoV-2 koronavírus?

Cseppfertőzés:

Az ismeretek jelenlegi állása szerint a SARS-CoV-2 koronavírus-kórokozó elsődlegesen úgynevezett cseppfertőzéssel terjed. Ennek során az emberek köhögnek vagy tüsszentenek, és szétszórják a kórokozót a levegőben. Más emberek belélegzik ezt a kórokozót és legrosszabb esetben szintén megfertőződnek vele.

Közvetett fertőzés:

A vírus indirekt átvitele is elképzelhető. Ennek során az emberek, akik korábban kezükbe köhögtek vagy tüsszentettek, tárgyakat fognak meg, mint az ajtókilincs, a mobiltelefon, az érintőképernyő vagy a széktámla. A vírusok megmaradnak a felületeken és onnan jutnak át egészséges emberekre.

Érintkezéses fertőzés (kontaktfertőzés):

A közvetlen érintkezés útján történő fertőzés szintén lehetőséget ad a vírusos megbetegedések terjedésének. Így, például, piszkos kézzel az emberi széklet legkisebb szennyezett nyoma is eljuthat egy egészséges emberhez. A megfertőződés úgy is lehetséges, ha a kórokozó közvetlenül a szem, a garat és az orr nyálkahártyáján vagy a felső légutakon keresztül jut a szervezetbe, például egy csókkal. Még nem tisztázott végleg, hogy a SARS-CoV-2 terjed-e kontaktfertőzéssel. Az érintkezéses fertőzés megelőzésének leghatékonyabb intézkedései az alapos, hagyományos szappannal történő kézmosás.

 

Hogyan védhetem magamat és másokat a fertőzéstől?

Mivel jelenleg nem létezik oltóanyag a koronavírus ellen, az egyszerű higiéniai intézkedések – mind privát környezetben, mind testápolás során, valamint nyilvános helyeken is – nagy jelentőséggel bírnak.

Személyes higiénia
Magatartásra vonatkozó javaslatok otthonra
Magatartásra vonatkozó javaslatok útközben
 

Miért is olyan fontosak a higiéniai intézkedések a koronavírus idején.

Ápolt, rendszeresen tisztán tartott környezetben a kórokozók átvitelének veszélye jelentősen csökken. A felületek többé nem jelentenek táptalajt a csíráknak, baktériumoknak és vírusoknak. A kórokozók a nehezen hozzáférhető helyeken is alaposan elpusztíthatók.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Ha szeretne értesülni a legújabb akcióinkról, új termékeinkről, akkor kérjük iratkozzon fel hírlevelünkre.
Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót